dimecres, 4 de maig del 2016

Ampliació Teoria Tema 13

Ampliació Teoria Tema 13


Respecte a les aplicacions educatives de l'Ipad hi ha més de les que hem vist a classe i podem destacar les següents:
  • 10 dits. Adapta a l'Ipad un mètode tradicional d'explicar. El xiquet ha de respondre a xicotets reptes posant els seus dits sobre la pantalla en funció de les xifres que apareguen. A més d'aprendre els nombres de l'1 al 10, també els relacionarà i fins a arribarà a sumar. També inclou una part més lliure en la qual el xicotet es diverteix tocant la pantalla al seu antull. Aquesta aplicació està inspirada en el mètode pedagògic Montessori, ja que ajuda a aprehender conceptes abstractes mitjançant la manipulació d'objectes. Per açò, un joc de nombres de fusta pot ser un bon complement.
  • Play with English. Inclou fins a 46 desafiaments: sopes de lletres, exercicis de comprensió lectora o de vocabulari, proves de lògica, el típic “Qui és qui?” amb pistes, endevinalles i mots encreuats, entre uns altres. Els jocs es distribueixen en tres nivells de dificultat (el primer és gratuït i obrir els dues següents costa 2,69 euros). I els xiquets no estan sols en aquesta aventura, els acompanyen els personatges dibuixats per la il·lustradora barcelonina Màriam Ben-Arab.  
  • Fiete Match. És la versió per a xiquets a partir de quatre anys de l'antiga aplicació Fiete (d'1 a 3 anys). Ambdues fomenten capacitats com la memòria o la lògica mitjançant exercicis en els quals els xicotets han de relacionar dibuixos. Unes il·lustracions, per cert, fetes a mà i que s'integren en un disseny simple però molt interactiu. El mariner Fiete és el personatge que acompanya als xics durant tot l'aprenentatge. En aquesta app es converteix en el seu contrincant en jocs que consisteixen a destapar parelles de diferents objectes i conceptes, com a animals marins, banderes nàutiques, vehicles, nombres o càlculs.
  • Avokiddo Emotions. Aquesta aplicació no requereix seguir unes regles concretes. El xicotet jugador té davant si a un animal (girafa, zebra o ovella) mirant-ho fixament i pot afegir a la imatge més de 100 accessoris que causaran una reacció determinada en els personatges animats. Les expressions facials s'han pres d'exemples reals. D'aquesta forma, els xiquets aprenen a identificar les emocions i, per tant, a relacionar-se amb els altres.
  • Visual Decimals and Percentages. Es tracta d'un projecte dissenyat per la desenvolupadora independent d'aplicacions matemàtiques Aqueixa Helttula i la seua empresa iDevBooks. Des de Finlàndia, es presenta una manera interactiva d'aprendre a relacionar nombres, és a dir, de comprendre mitjançant diferents figures el que representen els decimals i els percentatges. No hi ha exercici algun, el xiquet (o l'adult) pot explorar com van canviant les fraccions numèriques a mesura que va pintant quadrats o cercles.

Teoria Tema 13

Tema 13: Ipad en Educació Primaria: Aplicacions Pràctiques


ÍNDEX

1. Què és l'Ipad?
2. Característiques d'un Ipad.
3. Propostes de treball per Ipad.
4. L'Ipad en l'aula de Primaria
5. Aplicacions Ipad per a Educació Primaria.

1. Què és l'Ipad?

  • L'Ipad és dels cridats ordinadors "tablet", és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics, entre altres coses.
  • Té un teclat en la pantalla, també té un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processament de textos.
  • No obstant això, els analistes diuen que la seva principal característica està en l'aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seva utilitat com a laptops.


2. Característiques d'un Ipad

(web/no)


3. Propostes de treball per Ipad

  • Enregistrament d'àudio. Gravar i editar àudios amb Caster Free; lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes, etc.
  • Esquema. Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipèdia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb mindJet.
  • Mapa conceptual. Resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement del mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
  • Resum de notícies. Buscar i llegir un article usant un lector de notícies d'un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor/a utilitzant el client Mail.
  • Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en iBooks i després de la seva lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
  • Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d'àudio.
  • Gràfics estadístics. Crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul de Documents Free.
  • Fitxes PDF. Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf- Notis free para remitirsela al professor/a pujant-la a un espai comú.
  • Edició d'imatges. Localitzar i descarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s'insereix la imatge en una nota d'EverNote per afegir textos i una locució d'àudio que completa el treball d'un tema.
  • Geolocalització de materials. Explorar una zona geogràfica, comarca, província, país, etc amb Google Earth. Situar marcadors que continguin textos, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb Word Explorer.

4. L'Ipad en l'aula de Primaria


  • Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu ús, no és necessari cap coneixement informàtic previ.
  • Simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d'ús de forma ràpida.
  • Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l'alumnat i possibilitant l'aprenentatge lúdic.
  • L'ipad, possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l'aprenentatge sigui significatiu).


5. Aplicacions Ipad per a Educació Primaria.  (examen no)

  • IWriteWords aprofita al màxim la pantalla tàctil de l'Ipad per ensenyar i estimular als nens l'escriptura. És una gran manera d'ajudar als nens al fet que aprenguin a escriure d'una manera divertida i fins i tot els permet reproduir les paraules assolides amb puny i lletra del seu fill.
  • Read Me Stories. És una aplicació molt bé animada que conté una biblioteca d'històries potencials que es poden comprar, que lo permet veure un llibre de cada sèrie abans de comprar-ho. Les animacions són brillants i acolorides i les veus són molt divertides, per això considero que és una gran manera d'aconseguir que els nens llegueixen coses diferents tots els dies.
  • Kid Paint lleva tot el complicat i els deixa amb la millor aplicació de dibuix i pintura per als nens. Kid Paint inclou alguns tocs agradables que estan obligats a ser gaudits, com els "stams" (que fins i tot poden fer els seus propis efectes de so)
  • Magic Piano és una aplicació que fins i tot ha protagonitzat un èxit en Youtube amb un gat jugant amb un IPAD. És musica divertida i entretinguda que captarà l'atenció del nens de totes les edats. M'agrada especialment l'opció del teclat especial i els rajos de llum que il·luminen. Segurament els nens de totes les edats se sentiran atrets per aquesta aplicació per l'Ipad.
  • Math Party és un joc multijugador de càlcul mental per a tots a partir dels 5 anys. Cada jugador tria el seu nivell de dificultat, perquè els nens puguin jugar en contra dels seus pares. L'objectiu del joc és fer clic en les boles en l'ordre dels càlculs que apareixen.
  • ABC 123 Writing Practice l'ajudés a aprendre com a escriure lletres i nojmbres en Ángeles.